„iOS 5“ atnaujinimas – ko sulauksime jau šį rudenį

 

Daugelis „Apple“ gerbėjų tikriausiai žino, jog užvakar vyko kasmetinis renginys „WWDC“, kuriame pristatytos įvairiausios šios kompanijos naujienos. Kadangi man įdomiausia dalis – sumanieji įrenginiai, tad nenuostabu, kad aktualiausias buvo „iOS 5“ pristatymas. Programų kūrėjams ši nauja operacinės sistemos versija prieinama jau dabar, o mums, paprastiems vartotojams, teks palūkėti rudens.

Taigi kokios naujovės mūsų laukia? Nepasakyčiau, kad pasikeitimai kardinalūs. Natūralu, kad „iOS“ sistema vystosi ir vis pasipildo daugeliu atveju vartotojų reikalaujamomis funkcijomis. Šįkart tokių naujienų – apie 200, tačiau plačiau pakomentuotos buvo tik 10. Visų pirma pasikeis priminimų pateikimo formatas. Tie, kas naudojasi „iPad“ ar „iPhone“, tikriausiai sutiks, kad dabartinis jų pateikimas buvo išties nepatogus. Nors priminimai pateikiami pagrindiniame ekrane, tačiau, nespėjus perskaityti, kol atrakinamas užrakintas ekranas, tenka kuistis kur kas giliau, kol pagaliau randi, ką tavo sumanusis įrenginys norėjo pranešti. Naujoje versijoje viskas bus pateikta žinutėmis, kurios bus išrikiuotos ir kurias galėsite peržiūrėti tiesiog braukdami ekranu iš viršaus į apačią. Šį kartą „Apple“ aptariamą pateikimo formatą perėmė iš konkurentų „Android“.

Kita naujiena – integruota „Twitter“ aplikacija. Ja galėsite naudotis visose programose. Žinoma, tai aktualiau tiems, kurie aktyviai naudojo „Twitter“ iki šiol. Šiame tinkle galėsite publikuoti savo nuotraukas. Pereinant prie nuotraukų – puiku, jog šį kartą „Apple“ nepamiršo ir jų. Dabar fotoaparatas bus pasiekiamas greičiau ir net neatrakinus įrenginio, todėl norimą kadrą pagausite ypač greitai. Patobulinta ir nuotraukų redagavimo programa: bent jau minimalius nuotraukų pakeitimus galėsite atlikti tiesiog savo sumaniajame įrenginyje. Dar viena gera žinia ta, jog po atnaujinimo nereikės turėti PC, norint naudotis „iOS“ operacinę sistemą turinčiais įrenginiais. Viskas bus sinchronizuojama per bevielius ar mobiliuosius tinklus. Atnaujinamos bus tik pakitusios operacinės sistemos dalys, todėl visa vyks dar sparčiau.

Šį kartą „Apple“ griebėsi tobulinti ir savo standartines aplikacijas. Patobulintos tiek pašto, tiek interneto naršymo programos. Panašu, kad „Apple“ atidžiai stebi programų kūrėjus ir savo produktams kurti panaudoja visas geriausias jų idėjas. Naujoji „Safari“ turėtų būti tikrai patogi ir naudinga. Prie standartinių programų paketo bus pridėta nauja paslauga „Newsstand“. Tai aktualu tiems vartotojams, kurie skaito užsienio spaudą. Nuo šiol daugelį žurnalų ar laikraščių bus galima tiesiog prenumeruoti, ir naujausios jų versijos bus atsiųstos automatiškai, vos tik joms pasirodžius prekyboje. Taip pat vertėtų paminėti ir sąrašų sudarymo programėlę. Nuo šiol nereikės naudotis atskiromis pirkinių programėlėmis – galėsite viską susivesti į standartinę programą. Dar viena įdomi paslauga – „iMessage“: tai tarsi SMS žinučių paslauga, kuri veiks tiek su „iPad“, tiek su „iPod Touch“. Gerai tai, jog žinutės bus siunčiamos ne tik mobiliaisiais tinklais, bet ir internetu. Taip pat galėsite matyti, ar Jūsų žinutė pristatyta, ir ar kitas asmuo Jums ją atrašinėja. Tai tiek trumpai apie tai, kas buvo pristatyta birželio 6 d. Dar keli mėnesiai ir visomis šiomis funkcijomis galėsime džiaugtis gyvai. Džiugu, jog „Apple“ nemiega ant laurų ir vis stengiasi savo vartotojus nustebinti naujais atradimais.

Leave a Reply