„Star Walk for iPad“ – įspūdinga kosminė aplikacija

 

Kažkada jau teko rašyti apie kosmoso stebėjimui skirtą aplikaciją. Tokių programų esmė – suteikti Jums svarbiausią informaciją apie tai, ką nakties metu matote danguje. Nors ši informacija daugeliui nėra labai aktuali, bet šviesią rugpjūčio naktį, laikydami rankoje „iPad“, galėsite sužinoti išties įdomių dalykų. Sakykime, matote dangumi skriejantį žypčiojantį tašką ir sukate galvą, ar tai palydovas, o gal koks meteoras? Su „Star Walk for iPad“ atsakymą rasite lengvai.

Vos tik atsidarius programą, paprašoma leidimo nustatyti Jūsų dabartinę lokaciją. Žinoma, noras suprantamas – juk Jums visiškai neįdomu, kas dedasi kitoje pasaulio pusėje. Pagal Jūsų buvimo vietą iš karto pateikiamas dangaus, kurį tuo metu turėtumėte matyti, vaizdas. Suradę įdomų „šviesulį“, tiesiog spustelkite ant jo ir tuoj pat žinosite jo pavadinimą. Paspaudę informacinę raidelę „i“, sužinosite dar daugiau – koordinates, kategoriją, atstumą iki jo, kitaip tariant, visą kiekvienam astronomui svarbią informaciją.

Kiekvienas žvaigždynas pavaizduotas tam tikru paveikslėliu, todėl jų pateikimas atrodo gana įspūdingai. Įdomu tai, kad taip pat galite matyti ir dirbtinius žemės palydovus. Tiesiog spustelkite palydovo pavadinimą, ir Jums bus parodyta, kaip jis atrodo ir kaip skrieja erdvėje. Tikriems entuziastams turėtų patikti kalendoriaus skyrelis. Jame pateikiami įvykiai su datomis. Informaciją apie pilnatį tikriausiai galime rasti kiekviename sieniniame kalendoriuje, bet meteorų lietus – visai kas kita. Be to, spustelėję nuorodą, galėsite stebėti, kaip tai atrodo danguje. Išties įspūdinga.

Programoje gana gausu ir papildomų funkcijų bei informacijos. Nemaža dalimi informacijos galėsite pasidalinti socialiniuose tinkluose ar elektroniniu paštu. Dar viena įdomi funkcija yra laiko skalės keitimas. Galite nustatyti laiko tėkmę, ir Jums bus vaizduojamas dangaus pasikeitimas slenkant laikui. Žinoma, saulėtą dieną nieko nematysite, tačiau realiai danguje žvaigždės nesiliauja švietusios, todėl jos bus matomos „iPad“ ekrane. Iš esmės tai puiki aplikacija tiek mėgėjui, tiek profesionalui. Sunku net įsivaizduoti, kaip tokia informacija kadaise buvo saugoma popieriuje. Su tokiu įrenginiu kaip „iPad“ šie duomenys tapo lengvai prieinami ir suprantami ne tik mokslininkams.

 

Leave a Reply