„Mirror’s Edge™ for iPad“ – pašėlęs žaidimas iš Electronic Arts

 

Electronic Arts vėl pateikė staigmeną. Panašu, kad jų žaidimų tiesiog neapsimoka pirkti už pilną kainą: vis tiek ateis diena, kai norimas žaidimas tekainuos vieną dolerį. Šį kartą pavyko nukauti tikrą lobį. „Mirror’s Edge“ – vienas pirmųjų padorios kokybės EA žaidimų. Jau gana seniai jį stebėjau, bet vis pasiduodavau skeptiškoms mintims – tik pagalvok, kažkokia moteriškė šokinėja ir čiuožinėja, kas čia gali būti vertingo? Tačiau tenka prisipažinti – žaidimo kokybė, intuityvus valdymas ir veiksmas mane tiesiog sužavėjo.

Užduotis gana paprasta – visą laiką reikia bėgti. Pradžioje bėgi nuo to, ko tarytum nėra – tenka nuolankiai skubėti, nors nepuola jokie priešai nei pabaisos. Tačiau kiekvienas žaidimo lygis vis sunkesnis, į areną įvedantis ne tik priešus, kurie trukdo pastodami kelią ir šaudydami, bet ir panašaus likimo brolius. Šie taip pat bėga, ir galų gale visi vieni kitiems ima kliudyti – privalu išvengti susidūrimo, kad nebūtų užtvertas kelias.

Stebina žaidimo valdymo intuityvumas. Viskas vyksta braukant pirštu per ekraną – gerai, kad nėra nei valdymo svirtelių, nei dėmesį išbalansuojančių mygtukų. Brauki pirštu per ekraną, ir moteriškė pasileidžia bėgti. Brauki į viršų – ji šokteli. Žingsnis po žingsnio, ir pats nebesupranti, kokiu būdu taip puikiai perpratai valdymą. Žaidimo kūrėjai pasirūpino, kad mokymosi procesas būtų nuoseklus: ties kiekvienu sudėtingesniu veiksmu iššoka žinutė, paaiškinanti, kaip reikėtų elgtis. Nors iš pradžių šie pranešimai šiek tiek erzina, bet vėliau jų pasirodo vis mažiau.

Neigiamai vertinčiau tik vieną dalyką: atskaitos taškai, nuo kurių išsaugomas žaidimo progresas, galėtų būti kur kas tankesni. Žaidime galima pražūti, o visa bėda tame, kad kartais esi priverstas pradėti iš gana toli. Jei žūties vieta sudėtinga, šį veiksmą gali tekti kartoti ne vieną kartą, ir nuolatinis sugrąžinimas į tolimą praeitį gali išvesti iš kantrybės. Visgi iš esmės žaidimas, veikiausiai dėl savo dinamikos, be galo prikaustantis – vos prisėdęs gali pražaisti kelias valandas. Dabar jau keista, kodėl seniau jo neįsigijau…

Leave a Reply