„PhotoTools“ – programa fotografuojantiems

 

Daugumai fotografuojančių žmonių visiškai nerūpi, kas yra išlaikymas, diafragma ar ISO. Vienintelis jų noras – imti fotoaparatą į rankas, „nusitaikyti“ į dominantį objektą ir spausti mygtuką „fotografuoti“. Ir daugelis, ypač pigesnių, fotoaparatų tai puikiai daro. Suteikdami žmonėms didesnę pasirinkimo laisvę, jie tiesiog rizikuoja leisti jiems pridaryti daug klaidų. O jei nuotrauka nesigaus, juk visuomet kaltas bus tik fotoaparatas.

Bet yra ir tokių, kurie iš fotoaparato nori išspausti viską, kas įmanoma – jei galima ką nors keisti, tuomet būtina tai išbandyti. Būtent tokiems – pažengusiems – fotografams noriu rekomenduoti „PhotoTools“ aplikaciją. Aplikacija skirta „iPhone“ telefonui arba „iPod Touch“ MP3 grotuvui ir iš esmės yra sukurta įvairiems elementariems fotografavimo režimų paskaičiavimams atlikti.

Įsivaizduokite: turite 50 židinio nuotolio objektyvą, diafragmą atveriate iki 1,8 ir fotografuojate 2 metrų atstumu nutolusį objektą – kokia bus ryškumo zona? Na ir klausimas! Abejoju, ar į šį klausimą atsakytų ir profesionalūs fotografai. Žinoma, iš savo patirties jie galbūt pasakytų, jog tai galėtų būti apie 10–20 cm, bet spėliojimams nebėra reikalo. Ši programa pateikia tikslų atsakymą – 6 cm, taigi viskas, kas yra 197–203 cm atstumu nuo Jūsų, bus ryšku. Tai tik matematika, bet žinoti kelias elementarias reišmes kartais tikrai pravartu.

Programoje taip pat rasite trumpus aprašymus, kas yra židinio nuotolis, diafragma ir pan. Čia taip pat yra keletas, ko gero, naudingų skaičiuoklių – sakau ko „gero“, nes tiksliai nežinau, ką jos skaičiuoja. Reiktų pasidomėti! Dar viena gera funkcija eksperimentuojantiems fotografams – tai užrašai. Sakykime, fotografuojate su tam tikrais nustatymais ir juos keisdami norite matyti, kaip nuo to keisis nuotrauka. Šioje vietoje galėsite pasižymėti fotoaparato nustatymus, failo pavadinimą bei trumpą žinutę. Beje, užrašai palaiko ir vietos nustatymo galimybę – tai aktualu fotografuojant keliose skirtingose vietose. Programa veikia puikiai, ir žinantiems, ką su ja veikti, ji tikrai bus naudinga.

Leave a Reply